Doe mee met de Toller Sonntag!


Doe mee met de Culturele Zondag op 29 september 2019!
Wil jij jezelf of je groep laten horen en zien aan de stad? Kom dan uit je atelier, uit je repetitieruimte of je uit theater en laat de stadsbewoners en bezoekers aan Enschede zien wat je doet.

De Culturele Zondag (CZ) is een uitgelezen kans voor professionals en amateurs uit de kunst en cultuur om zich op een laagdrempelige manier - op bijzondere locaties in de stad - aan het publiek te presenteren. Ook culturele instellingen, verenigingen en culturele/creatieve ondernemers kunnen meedoen. Deelname is kosteloos. De Culturele Zondag-organisatie regelt de locatie, technische faciliteiten en de promotie.

De derde editie van de Culturele Zondag heeft als thema Toller Sonntag. Sinds een aantal jaren organiseert de Gemeente Enschede eind september/begin oktober Die Tolle Woche: een evenement over en voor grensoverschrijdende samenwerking. Wij vragen de deelnemers om een link te maken met dit thema. Dat kan door bijvoorbeeld Duitse muziek te spelen of te zingen of stukken van een Duitse componist. Door met Duitse muzikanten, zangers, theatermakers, dansers of creatieven samen te werken op die dag, of door iets met de Duitse taal te doen.

Opzet van de Culturele Zondag
Op zowel binnen- als buitenlocaties zijn optredens, creatieve workshops, exposities en lezingen.Er is meestal een buitenpodium voor muziek, theater en dans. En regelmatig worden winkels, horecazaken, leegstaande panden of een kerk voor een middag omgetoverd tot een pop-up podium of een pop-up exporuimte. Het publiek dat in de binnenstad loopt wordt zo verrast door het kunst- en cultuuraanbod uit de eigen stad/regio op bijzondere plekken. Een programmafolder met een plattegrond wordt op de middag uitgedeeld zodat het publiek weet wat waar te zien en te doen is.

Wat kun je doen
Deelnemers worden gevraagd om zoveel mogelijk bij het thema aan te sluiten, op een manier die bij hen past. Dat kan in de vorm van een optreden op een podium, een straatact, een expositie of een creatieve workshop waar het publiek zelf iets kan leren én met iets moois naar huis gaat. In vorige edities van de Culturele Zondag stonden ook culturele quizzen en creatieve rondleidingen op het programma. Dus dat is eventueel ook een mogelijkheid.

Is het lastig de aansluiting met het thema te vinden? Mail of bel dan even met de organisatie. Al pratend komen we vaak tot mooie ideeën en toepassingen. Wil je je werk exposeren dan geven we het advies om ter plekke ook aan een kunstwerk te werken. De ervaring leert dat het publiek dat erg interessant vindt en dat je zo snel met elkaar in een mooi gesprek raakt.

Locatie
Locatie is de Oude Markt en eventueel de Marktstraat of de Langestraat. Op de Oude Markt komt een podium voor een 5-tal acts en een aantal tenten voor creatieve workshops, acts of exposities-voor-één-dag. Bij genoeg belangstelling en passende acts is de Jacobuskerk een mogelijkheid en er is mogelijk nog plaats voor één of twee acts in de Grote Kerk.
Om meerdere acts de kans te geven om mee te doen is de speeltijd op de podia 20 tot max. 30 minuten. Tussen de acts zit 10 tot max. 15 minuten op- en afbouw. Tijdens het eerste nummer wordt het geluid door een technici ingeregeld.

De tijden
De CZ is van 13.00 uur tot 17.00 uur. De opbouw is van 11.00 tot 12.30 uur en afbouw na 17.00 uur. De acts wordt gevraagd in ieder geval een half uur voor het daadwerkelijke optreden aanwezig te zijn. Wil je exposeren of een creatieve workshop geven dan is het fijn om wat meer tijd te nemen om alles goed in te richten.

Wat verstaan we onder kunst & cultuur
Het programma geeft ruimte aan verschillende kunst- en cultuur-disciplines in een evenwichtig en kwalitatief goed programma dat aantrekkelijk is voor het publiek om te bezoeken. Onder kunst en cultuur vallen: muziek, zang, beeldende kunst, dans, theater, fotografie, film, mode, literatuur, verhalen vertellen, cultureel erfgoed, architectuur, kunstgeschiedenis.
Zowel professionele kunst en cultuur, als amateurkunst en -cultuur, of een combinatie daarvan, is welkom. Ook kunst en cultuur die verrassend of vernieuwend is of een bijzonder verhaal vertelt is van harte welkom.

Wie bezoeken de Culturele Zondag
• algemeen: bewoners en bezoekers van de stad Enschede
• geïnteresseerden in cultuur
• winkelend publiek (passanten) • familie, vrienden, netwerk van de deelnemers - een hele belangrijke groep want deze ‘fans’ trekken ook weer ander publiek op de dag zelf
Uit onderzoek van I & O blijkt dat de bezoekersaantallen liggen tussen de 3.000 en 5.000 bezoekers.

De promotie
De Culturele Zondag-organisatie en ook Enschede Promotie maken promotie voor het evenement. Er staan voorafgaand aan de Culturele Zondag mupi’s of borden aan de weg in Enschede en er worden programmaflyers uitgedeeld aan het winkelende publiek op de dag zelf. Het programma komt op de website en er worden berichten gepost op Facebook en Instagram. Ook wordt er een Facebook-evenement aangemaakt. Er gaat een persbericht naar de media en meestal is er een persoonlijk gesprek met de krant.

Waarom meedoen?
Eerdere deelnemers aan de Culturele Zondag gaven aan mee te doen om:
• jezelf te promoten of een aankomende concert/expositie/evenement te promoten
• nieuw publiek te ontmoeten
• te try-outen en buitenervaring op te doen
• iets nieuws uit te proberen (evt. met een andere kunstdiscipline)
• op bijzondere locaties te spelen / te exposeren
• nieuwe leden te werven of nieuwe cursisten
• andere mensen uit de kunst & cultuur leren kennen
• je eigen stad te laten bruisen
• kunst en cultuur te promoten en anderen te inspireren

Werkwijze/deelnemen
Via de onderstaande link kom je in het digitale aanmeldformulier waarop je kunt aangeven wat je wil doen, hoe dat aansluit bij het thema en wat je wensen zijn m.b.t. de locatie, de techniek, etc. De organisatie bekijkt en beoordeelt alle aanmeldingen en selecteert daaruit om vervolgens een evenwichtig programma te maken. Bij je aanmelding kun je aangeven wat je wensen zijn qua locatie en faciliteiten. Wij gaan vervolgens bekijken of we dit kunnen realiseren en laten je weten of je definitief mee kunt doen.

Er wordt gekeken naar:
• kwaliteit
• passend in het programma (evenwicht en verdeling)
• technische wensen en haalbaarheid
• locatiewensen en haalbaarheid

Deelnemers kunnen kosteloos meedoen. De organisatie zorgt, voor zover mogelijk, voor de faciliteiten als locatie, podia, licht, geluid, meubilair, catering (koffie, thee en snack) en de promotie van het evenement.

Tip: Wil je een creatieve workshop geven dan adviseren we om met twee mensen te komen. Vaak is het druk bij de workshops en op deze manier kun je om en om even pauze houden om iets te drinken en de snack te eten.

Algemene voorwaarden deelname aan Culturele Zondag
Deelname aan de Culturele Zondag Enschede is op eigen risico. Cultuur in Twente (onderdeel van Concordia) - waaronder het Culturele Zondag-team valt - is niet aansprakelijkheid voor persoonlijk letsel of schade aan, of vermissing van, kunstwerken, materialen, voertuigen en bezittingen van deelnemers, vrijwilligers en bezoekers. Dit geldt voor de Culturele Zondagen en tevens voor de periode van opbouw en afbouw.

Aanmelden
Klik op deze link om het aanmeldformulier in te vullen.
De deadline om je aan te melden is 9 augustus 2019.

Vragen /Contact
Voor vragen over de Culturele Zondag kun je terecht bij projectleider Audry Hoemakers.
Email:audry@culturelezondagenschede.nl en mob. 06 - 348 49 022
Blijf op de hoogte via Facebook en Instagram.