Over de Culturele Zondagen

Elk jaar worden er in Enschede vier Culturele Zondagen georganiseerd.
Elk met een ander thema en steeds op een andere plek in de binnenstad.

De Culturele Zondag is een uitgelezen kans voor professionals, amateurs, verenigingen en instellingen uit de kunst en cultuur om zich op bijzondere locaties in de stad aan het publiek te presenteren. Ook creatieve ondernemers kunnen meedoen.
Meedoen kan op hele laagdrempelige en verrassende manieren. In de vorm van een optreden, expositie, workshop, lezing, rondleiding, quiz, etc. Dat kan op buitenpodia, in tenten en winkels en bijvoorbeeld zelfs in kerken of op onontdekte binnenplaatsjes. Kunstenaars kunnen deelnemen, dansers, zangers, theatermakers, musici, dichters, fotografen, architecten, etc.
Van professional tot amateur. Op een Culturele Zondag laten zij het publiek zien - en vooral beleven! - hoe groot en bruisend het culturele aanbod in Enschede is.


Een Culturele Zondag is altijd op een koopzondag want dan is er veel publiek in de stad!
Een enkele keer gaat de Culturele Zondag op toer en strijkt het evenement neer buiten het centrum. Zo is het voor deelnemers altijd weer verrassend om mee te doen en voor bezoekers altijd weer verrassend om de Culturele Zondag te bezoeken.

Doe mee!
We zijn altijd op zoek naar mooie, inspirerende en verrassende cultuur uit Enschede en omstreken.
Wil je een keer meedoen met een Culturele Zondag of heb je een leuk idee?
Kijk dan op deze website naar de data en thema's die het beste bij je passen.
Stuur vervolgens een mail naar projectleider Audry Hoemakers via email: audry@culturelezondagenschede.nl
Je krijgt dan meer informatie over de betreffende Culturele Zondag en een link naar het aanmeldformulier.

Waarom deelnemen?
Eerdere deelnemers aan de Culturele Zondag gaven aan mee te doen om:
• jezelf te promoten, of je concert / je expositie
• nieuw publiek te ontmoeten
• te tryouten en buitenervaring op te doen
• op bijzondere locaties te spelen / te exposeren
• iets nieuws uit te proberen (evt. met een andere kunstdiscipline)
• nieuwe leden te werven of nieuwe cursisten
• andere mensen uit de kunst & cultuur leren kennen
• je eigen stad te laten bruisen
• kunst en cultuur te promoten

Bezoekers/doelgroepen
De Culturele Zondagen zijn er voor iedereen. Jongeren en ouderen, ouders en kinderen, scholieren en studenten, werknemers en ondernemers, autochtonen en allochtonen, lezers en sporters, vrouwen en mannen, de inwoners en bezoekers van Enschede en Twente. Per editie bezoeken tussen de 3.000 en 5.000 mensen de Culturele Zondag.


Algemene voorwaarden deelname aan Culturele Zondag
De Culturele Zondagen vallen onder Cultuur in Twente, dat op haar beurt onderdeel is van Concordia.
Deelname aan de Culturele Zondag Enschede is gratis. De organisatie zorgt voor een locatie, technische middelen, meubilair, catering en natuurlijk de promotie.
Deelname is op eigen risico. Cultuur in Twente/Concordia en het organisatieteam van de Culturele Zondagen zijn niet aansprakelijkheid voor schade aan of vermissing van kunstwerken, materialen, voertuigen en bezittingen van deelnemers, vrijwilligers en bezoekers. Dit geldt voor de Culturele Zondagen en tevens voor de periode van opbouw en afbouw.
De deelnemers en vrijwilligers zijn zelf verantwoordelijk voor een veilige omgeving. Cultuur in Twente/Concordia en het organisatieteam van de Culturele Zondag ondersteunen hierbij waar mogelijk, maar zij zijn niet aansprakelijk te stellen.

Gegevens
De Culturele Zondag organisatie gaat zorgvuldig om met de gegevens van deelnemers en vrijwilligers. Als je je hebt aangemeld als deelnemer of vrijwilliger dan hebben we je gegevens ontvangen. Deze gegevens zijn afgeschermd en alleen de mensen die met of voor ons werken kunnen hierbij in het kader van de uitvoering van onze activiteiten. Ook goed om te weten: wij delen je gegevens niet met derden. Tenzij jij daar goedkeuring voor geeft. Wil je weten welke gegevens we van je hebben opgeslagen, wil je ze laten veranderen of laten verwijderen, dan kun je dat aan ons kenbaar maken via info@culturelezondagenschede.nl

Contact
Projectleider: Audry Hoemakers / email: audry@culturelezondagenschede.nl / mob: 06 348 49 022
Productieleider: Annelies Vos / email: productie@culturelezondagenschede.nl /mob. : 06 - 408 42 002

Over Cultuur in Twente
Cultuur in Twente is sinds januari 2017 onderdeel van Concordia. Onder deze inhoudelijk onafhankelijke tak vallen de Cultuurcoach Enschede, de Cultuurmakelaar Oldenzaal en de Culturele Zondagen Enschede.

In de stuurgroep zitten:
Dennis Reidsma (voorzitter)
Angelina Schonewille
Marieke ter Brugge
Arnoud Odding
Lieke Bisseling

Contactpersoon van penvoeder Concordia is:
Willem Jaap Zwart
email: w.zwart@concordia.nl

Visie
Cultuur heeft een verhaal. Vaak is het de basis voor een leuke dag, een avond gezelligheid met elkaar, inspiratie, motivatie, innovatie, economische ontwikkeling en medemenselijkheid. Voor ons is cultuur alles wat geen natuur is: wij leven met elkaar in een cultuur die wij sámen vormen. Een cultuur die ons vormt als Nederlanders, Tukkers en als Enschedeërs. Cultuur geeft ons een identiteit, in het stadion van FC Twente, op de Oude Markt, in het theater en op straat. Cultuur is wat je leeft! Hoe deze cultuur zich uit en ontwikkelt, willen wij vatten in de Culturele Zondagen.

Missie
Met de Culturele Zondagen Enschede willen we laten zien hoe creatief, cultureel en vooral hoe leuk Enschede is. Compact in een sfeervol en enthousiast evenement dat zich richt op (aanstaande) cultuurliefhebbers. De Culturele Zondagen dagen uit tot vernieuwing, verbinding en samenwerking. De Culturele Zondagen geven professionals en amateurs uit de kunst en cultuur de kans om zichzelf op een laagdrempelige manier te laten zien aan het publiek. daar waar het publiek is: in de binnenstad!

Doelen
Met de Culturele Zondagen beogen wij de volgende doelen:
1) de finale van uitdagende trajecten waarin co-creatie en verbinding een centrale rol spelen.
2) een levende agenda, waarin cultureel Enschede laat zien van wat ze doen en wat te bieden hebben
3) het uithangbord voor de gehele sector, o.a. door het culturele aanbod zo compleet mogelijk zichtbaar te maken.

Kernwoorden
a) ‘Doen!’ - ga uit van wat mensen zelf met passie doen.
b) ‘De straat op’ - zo veel mogelijk naar de mensen toe.
c) ‘Verbinden’ - creëren van ontmoetingen, samenwerking en vernieuwing.
d) ‘Laten zien’ – laat zien wat je doet en raak mensen.

Uitgangspunten
De Culturele Zondagen…
- vormen een doorlopend programma van culturele trajecten, gericht op verbinding, samenwerking en samen iets nieuws maken.
- maken en beleven we samen in een festivalsfeer.
- vertellen een verhaal en laten zien wat cultuur betekent voor jou en voor de samenleving.
- programmeert niet. De Culturele Zondagen kopen geen programmering in, maar gaan uit het beiden van een platform en co-creatie en proberen de deelnemers zo goed mogelijk te faciliteren. Iedereen kan iets komen halen in de vorm van inspiratie, vernieuwing, samenwerking, faciliteiten, zichtbaarheid, publiciteit, verdieping, netwerk, etc. - benaderen en betrekken amateurs, professionals, verenigingen en instellingen op een heldere manier en met een duidelijke propositie. - zorgen voor gezamenlijke publiciteit en ontsluiten het culturele aanbod van Enschede. - mikken actief op meer diversiteit in deelnemers en partners.