Meedoen aan een Culturele Zondag


Muzikanten, zangers, dansers, theatermakers en culturele verenigingen komen uit hun repetitieruimtes, concertgebouwen en theaters. Kunstenaars verlaten hun ateliers en schrijvers en fotografen komen tevoorschijn achter hun laptops en camera's.
Op de Culturele Zondag komen ze letterlijk naar het publiek toe en laten zichzelf op een laagdrempelige manier zien in de binnenstad van Enschede. Op buitenpodia, in tentjes, winkels of in kerken maken amateurs, professionals en culturele verenigingen en instellingen een feestje vol kunst en cultuur. Om te laten zien dat het bruist van de creativiteit en om te tonen wat er in de stad allemaal te doen is op cultureel gebied.

Welke deelnemers doen mee?
Ca. 2 weken voorafgaand aan een Culturele Zondag vind je bij Programma de deelnemers die meedoen.

Zelf meedoen?
De Culturele Zondag is een uitgelezen kans voor professionals en amateurs uit de kunst en cultuur om zich op bijzondere locaties in de binnenstad op een laagdrempelige manier aan het publiek te presenteren. Hetzelfde geldt voor culturele instellingen, verenigingen en culturele ondernemers. De Culturele Zondag worden 4x per jaar gehouden op een koopzondag en elk Culturele Zondag heeft een thema. Deelnemers kunnen kosteloos meedoen. De Culturele Zondag-organisatie regelt de locatie, technische faciliteiten en de promotie.

Het evenement geeft ruimte aan verschillende kunst- en cultuur-disciplines in een evenwichtig en kwalitatief goed programma dat aantrekkelijk is voor het publiek om te bezoeken. Onder kunst en cultuur vallen: muziek, zang, dans, theater, beeldende kunst, fotografie, film, mode, literatuur/verhalen, cultureel erfgoed, architectuur, kunstgeschiedenis. Zowel professionele kunst en cultuur, als amateurkunst en cultuur, of een combinatie daarvan is welkom.

Opzet van de CZ
Op zowel binnen- als buitenlocaties zijn optredens, mini-workshops, exposities en lezingen. Kunstenaars laten hun werk zien en/of zijn live aan het werk, er meestal een buitenpodium voor muziek en dans en regelmatig worden winkels, horecazaken, leegstaande panden of een kerk voor een middag omgetoverd tot een verrassend podium of een expositieruimte. Het publiek dat in de binnenstad loopt wordt zo verrast door kunst en cultuur uit de eigen stad. Een programmafolder met een plattegrond wordt op de middag uitgedeeld zodat het publiek weet wat waar te zien en te doen is.

Waarom meedoen?
Eerdere deelnemers aan de Culturele Zondag gaven aan mee te doen om:
• jezelf te promoten, of je concert / je expositie
• nieuw publiek te ontmoeten
• te tryouten en buitenervaring op te doen
• iets nieuws uit te proberen (evt. met een andere kunstdiscipline)
• op bijzondere locaties te spelen / te exposeren
• nieuwe leden te werven of nieuwe cursisten
• andere mensen uit de kunst & cultuur leren kennen
• je eigen stad te laten bruisen
• kunst en cultuur te promoten

Aanmelden
Geïnteresseerde amateurs en professionals en verenigingen uit Enschede en omgeving kunnen zich aanmelden bij de CZ-organisatie. Je krijgt vervolgens een aanmeldformulier waarop je kunt aangeven wat je zou willen doen doen, hoe dat aansluit op het thema en wat je wensen zijn m.b.t. de locatie, de techniek, etc. De CZ-organisatie bekijkt en beoordeelt alle aanmeldingen en selecteert daaruit om vervolgens een evenwichtig programma te maken.
Je kunt je interesse om mee te doen aangeven bij projectleider Audry Hoemakers via audry@culturelezondagenschede.nl

Data, locaties en thema's in 2018 zijn:
* 25 maart / thema Stilte / locatie op en rond het Wilminkplein. Klik hier voor het programma per locatie.
* 8 juli / thema Feestje in het Park / locatie: Van Heek Park
* 30 sept / thema UITfestival / locatie: op en rond de Oude Markt
* 4 nov / thema Zilverfestival / locatie: op en rond de Oude Markt