Doe mee met Het Zilverfestival

Op 4 november 2018 vindt voor de 3e keer Het Zilverfestival plaats. Dit is een Culturele Zondag die in het teken staat van actieve 55plussers die met kunst en cultuur bezig zijn. Dat kan als professional of als amateur. Op diverse plekken in de binnenstad wordt er opgetreden, zijn er exposities én creatieve workshops.

Professionals, amateurs en culturele instellingen worden van harte uitgenodigd om mee te doen en aan te haken bij het thema. Heb je interesse? Stuur dan voor 21 september een mail naar audry@culturelezondagenschede.nl. Je krijgt dan meer informatie en een link naar het digitale aanmeldformulier toegestuurd.

Meer info over de Culturele Zondagen
Wil je je als culturele professional, instelling of amateurvereniging graag laten zien aan het publiek? Of zoek je NIEUW publiek? Zoek je nieuwe leden? Wil je try outen of je nieuwe concert, voorstelling, expositie of creatieve cursus aan de man & vrouw brengen. Meedoen aan een Culturele Zondag is dan echt iets voor jou!

De Culturele Zondag in Enschede is een uitgelezen kans om jezelf op een laagdrempelige manier, op bijzondere locaties in de binnenstad, aan het publiek te presenteren. Dat gebeurt in een gezellige festivalsfeer waar bezoekers kunst en cultuur live beleven en waar jong en oud zelf actief aan de slag kan gaan.

Hoe het werkt
Het publiek dat in de binnenstad loopt krijgt een timetable en daarmee kan het bezoek aan het evenement beginnen. Straten, pleinen, kerken, winkels en horecagelegenheden worden omgedoopt in tijdelijke podia, expositieruimtes en workshoplocaties. Hier treden muzikanten en theatermakers op en laten kunstenaars hun werk zien of nodigen het publiek uit om zelf iets te creëren. De Culturele Zondag-organisatie zorgt voor de faciliteiten: vergunningaanvraag, een locatie (binnen, buiten, tent, etc.), gewenste technische faciliteiten, algemeen meubilair, aankleding en signing, catering en de promotie.

Het thema
Elke Culturele Zondag heeft een specifiek thema. Op 4 november is dat Het Zilverfestival.

Wat verstaan we onder kunst & cultuur?
Het programma van een Culturele Zondag geeft ruimte aan verschillende kunst- en cultuur-disciplines in een evenwichtig en kwalitatief goed programma dat aantrekkelijk is voor het publiek om te bezoeken. Onder kunst en cultuur vallen: muziek, zang, dans, theater, beeldende kunst, fotografie, film, mode, literatuur/verhalen, cultureel erfgoed, architectuur, kunstgeschiedenis. Zowel professionele kunst en cultuur, als amateurkunst en cultuur, of een combinatie daarvan is welkom.

Locaties Culturele Zondag 4 november 2018
De Culturele Zondagen vinden meestal plaats in de binnenstad van Enschede. Dit keer strijkt de Culturele Zondag neer op diverse plekken in de binnenstad. Binnenlocaties zijn in ieder geval de Jacobuskerk, De Tor, Concordia Langestraat en de Bibliotheek.

De tijden
De Culturele Zondag wordt gehouden van 13.00 uur tot 17.00 uur. De opbouw is van 11.00 tot 12.30 uur en afbouw na 17.00 uur. De acts wordt gevraagd in ieder geval een uur voor het daadwerkelijke optreden aanwezig te zijn.

Wie bezoeken de Culturele Zondag?
• bewoners en bezoekers van de stad Enschede
• geïnteresseerden in cultuur
• winkelend publiek (passanten)
• familie, vrienden, netwerk van de deelnemers - belangrijke groep want deze ‘fans’ trekken ook weer ander publiek op de dag zelf
Uit onderzoek van I & O blijkt dat de bezoekersaantallen liggen tussen de 2.000 en 3.000 bezoekers.

Waarom meedoen?
Eerdere deelnemers aan de Culturele Zondag gaven aan mee te doen om:
• jezelf te promoten, of je concert / je expositie
• nieuw publiek te ontmoeten
• te try outen of buitenervaring op te doen
• iets nieuws uit te proberen (evt. met een andere kunstdiscipline)
• op bijzondere locaties te spelen / te exposeren
• nieuwe leden te werven of nieuwe cursisten • andere mensen uit de kunst & cultuur te leren kennen
• je eigen stad te laten bruisen
• kunst en cultuur te promoten

Werkwijze/deelnemen
Heb je interesse om mee te doen? Maak dit kenbaar aan de organisatie via audry@culturelezondagenschede.nl. Vul vervolgens het aanmeldformulier in. Hierop kun je aangeven wat je zou willen doen, hoe dat aansluit op het thema van de betreffende Culturele Zondag-editie en wat je wensen zijn m.b.t. de locatie, de techniek, etc. De organisatie bekijkt en beoordeelt alle aanmeldingen en selecteert daaruit om vervolgens een evenwichtig programma te maken.

Er wordt gekeken naar:
• kwaliteit/creativiteit - Tip: zorg voor beleving, kruip in de huid van het publiek en verras ze met iets dat ze nog niet van je kennen!
• passend bij het thema
• passend in het programma (evenwicht en verdeling)
• technische wensen en haalbaarheid
• locatiewensen en haalbaarheid

De promotie
De Culturele Zondag-organisatie en ook Enschede Promotie maken promotie voor het evenement. Er staan voorafgaand aan de Culturele Zondag mupi’s of borden aan de weg, er worden timetables uitgedeeld aan het winkelende publiek op de dag zelf en via de regionale media en social media wordt de Culturele Zondag gepromoot. Tevens wordt de pers pro-actief benaderd en sturen we een persbericht naar de regionale media. Natuurlijk kun je zelf vooraf je deelname promoten via je eigen kanalen en op de dag zelf kun je visitekaartje en folders meenemen.

De deadline voor het insturen van het ingevulde aanmeldformulier is 26 sept 2018.

Algemene voorwaarden deelname aan Culturele Zondag
Deelname aan de Culturele Zondag Enschede is op eigen risico. De Stichting Cultuur in Twente (waarvan Concordia de penvoerder is) en het organisatieteam van de Culturele Zondagen zijn niet aansprakelijkheid voor schade aan of vermissing van kunstwerken, materialen, voertuigen en bezittingen van deelnemers, vrijwilligers en bezoekers. Dit geldt voor de Culturele Zondagen en tevens voor de periode van opbouw en afbouw. Klik hier voor het Aanmeldformulier

Voor vragen kun je terecht bij projectleider Audry Hoemakers
Email: audry@culturelezondagenschede.nl