Fotomanifestatie Enschede

Wim Peters

Wim Peters' fotowerk is ontstaan op basis van belevenissen in zijn jeugd aan de Vluchtestraat.


Enschede 1955 - 1960

De Vluchtestraat, verscholen achter de Oldenzaalsestraat en de Voortsweg tot achter het Rijksmuseum in Enschede is de straat uit mijn jonge jaren. De drukkerij van mijn vader is de basis van mijn jeugd. Daar speelde ik, samen met vriend en buurjongen Rein, de zoon van de slager. De straat was het domein. Daar kwamen ook de tuinen uit van vriend Hans, van Louis en vriendin Rita. En van Jos. Ouders met allemaal een winkel of bedrijf aan huis. De middenstand. ln de kleine buurtschap waren opvallend veel winkels en kleine bedrijven. Daar was je kind aan huis. Het was een deel van je leven. Bijvoorbeeld op weg naar school aan de Schoolstraat achter de Molenstraat. Even binnen kijken, een praatje maken en of er iets te halen viel. Je kwam er over de vloer. Toen ik negen jaar was en mijn vader plotseling overleed werd het anders. De drukkerij bleef; mijn veel oudere broer zat al in de zaak. lk werd zelfstandiger, ging meer op pad, de wereld, de stad, de buurt in.
De herinneringen zijn gekleurd, uiteraard. Maar dat is het fijne ervan. Het maakt niet uit of je het jezelf of een ander wijsmaakt. Bij mij blijft vooral het beeld hangen. En niet te vergeten, het verhaal. Bij elke winkel of bedrijf hoort een verhaal. 14 winkels, 14 verhalen, 14 fotobeelden. Zoals het was, zoals het waar was. Dat is mijn werkelijkheid. Zoals het hoort. Vroeger, nu, altijd.
Wim Peters, Enschede 1948.
Na de opleiding aan de Rietveldacademie in Amsterdam werkzaam als tekendocent. Daarnaast beeldend kunstenaar, illustrator, grafisch vormgever en fotograaf. In de loop der jaren zijn er veel exposities geweest van zowel tekeningen, schilderwerk, grafiek als fotografie.

De fotomanifestatie is te zien tot en met 18 november.

Meer info: www.boekhandelbroekhuis.nl

wanneer

-