Over de Culturele Zondagen Enschede
De Culturele Zondag in Enschede is een uitgelezen kans voor professionals, amateurs, verenigingen en instellingen uit de kunst en cultuur om zich op bijzondere locaties in de stad op een laagdrempelige manier aan het publiek te presenteren.
Op buitenpodia, in tenten en winkels en soms ook in kerken laten kunstenaars, dansers, zangers, performers, musici, dichters en fotografen aan het publiek zien hoe groot en bruisend het culturele aanbod in Enschede is.
Een Culturele Zondag is altijd op een koopzondag (veel publiek in de stad! en heeft telkens een ander thema. Elke editie vindt plaats op een andere plek in de binnenstad, op een koopzondag. Een enkele keer gaat de Culturele Zondag op toer en strijkt het evenement neer buiten het centrum. Zo is het voor deelnemers altijd weer verrassend om mee te doen en voor bezoekers altijd weer verrassend om de Culturele Zondag te bezoeken!

Doe mee!
Wil je een keer meedoen met een Culturele Zondag of heb je een leuk idee?
Kijk dan op deze website naar de data en thema's. Aanmelden kan via audry@culturelezondagenschede.nl.
We zijn altijd op zoek naar mooie, inspirerende en verrassende cultuur uit Enschede en omstreken.

Waarom deelnemen?
Eerdere deelnemers aan de Culturele Zondag gaven aan mee te doen om:
• jezelf te promoten, of je concert / je expositie
• nieuw publiek te ontmoeten
• te tryouten en buitenervaring op te doen
• iets nieuws uit te proberen (evt. met een andere kunstdiscipline)
• op bijzondere locaties te spelen / te exposeren
• nieuwe leden te werven of nieuwe cursisten
• andere mensen uit de kunst & cultuur leren kennen
• je eigen stad te laten bruisen
• kunst en cultuur te promoten

Algemene voorwaarden deelname aan Culturele Zondag
Deelname aan de Culturele Zondag Enschede is gratis. De organisatie zorgt voor een locatie, technische middelen, meubilair, catering en natuurlijk de promotie. De Culturele Zondagen vallen onder Cultuur in Twente (onderdeel van Concordia).
Deelname is op eigen risico. Stichting Cultuur in Twente/Concordia en het organisatieteam van de Culturele Zondagen zijn niet aansprakelijkheid voor schade aan of vermissing van kunstwerken, materialen, voertuigen en bezittingen van deelnemers, vrijwilligers en bezoekers. Dit geldt voor de Culturele Zondagen en tevens voor de periode van opbouw en afbouw.
De deelnemers en vrijwilligers zijn zelf verantwoordelijk voor een veilige omgeving, de Cultuur in Twente/Concordia en het organisatieteam van de Culturele Zondag ondersteunen hierbij waar mogelijk, maar zij zijn niet aansprakelijk te stellen.

Contact
Projectleider: Audry Hoemakers / email: audry@culturelezondagenschede.nl. / mob.: 06 348 49 022

Over Cultuur in Twente
Cultuur in Twente is sinds januari 2017 onderdeel van Concordia. Onder deze inhoudelijk onafhankelijke tak vallen de Cultuurcoach Enschede, de Cultuurmakelaar Oldenzaal en de Culturele Zondagen Enschede.

Visie
Cultuur heeft een verhaal. Vaak is het de basis voor een leuke dag, een avond gezelligheid met elkaar, inspiratie, motivatie, innovatie, economische ontwikkeling en medemenselijkheid. Voor ons is cultuur alles wat geen natuur is: wij leven met elkaar in een cultuur die wij sámen vormen. Een cultuur die ons vormt als Nederlanders, Tukkers en als Enschedeërs. Cultuur geeft ons een identiteit, in het stadion van FC Twente, op de Oude Markt, in het theater en op straat. Cultuur is wat je leeft! Hoe deze cultuur zich uit en ontwikkelt, willen wij vatten in de Culturele Zondagen.

Missie
Met de Culturele Zondagen Enschede willen we laten zien hoe creatief, cultureel en vooral hoe leuk Enschede is. Compact in een sfeervol en enthousiast evenement dat zich richt op (aanstaande) cultuurliefhebbers. De Culturele Zondagen dagen uit tot vernieuwing, verbinding en samenwerking. De Culturele Zondagen geven professionals en amateurs uit de kunst en cultuur de kans om zichzelf op een laagdrempelige manier te laten zien aan het publiek. daar waar het publiek is: in de binnenstad!

Doelen
Met de Culturele Zondagen beogen wij de volgende doelen:
1) de finale van uitdagende trajecten waarin co-creatie en verbinding een centrale rol spelen.
2) een levende agenda, waarin cultureel Enschede laat zien van wat ze doen en wat te bieden hebben
3) het uithangbord voor de gehele sector, o.a. door het culturele aanbod zo compleet mogelijk zichtbaar te maken.

Kernwoorden
a) ‘Doen!’ - ga uit van wat mensen zelf met passie doen.
b) ‘De straat op’ - zo veel mogelijk naar de mensen toe.
c) ‘Verbinden’ - creëren van ontmoetingen, samenwerking en vernieuwing.
d) ‘Laten zien’ – laat zien wat je doet en raak mensen.

Uitgangspunten
De Culturele Zondagen…
- vormen een doorlopend programma van culturele trajecten, gericht op verbinding, samenwerking en samen iets nieuws maken.
- maken en beleven we samen in een festivalsfeer.
- vertellen een verhaal en laten zien wat cultuur betekent voor jou en voor de samenleving.
- programmeert niet. De Culturele Zondagen kopen geen programmering in, maar gaan uit het beiden van een platform en co-creatie en proberen de deelnemers zo goed mogelijk te faciliteren. Iedereen kan iets komen halen in de vorm van inspiratie, vernieuwing, samenwerking, faciliteiten, zichtbaarheid, publiciteit, verdieping, netwerk, etc. - benaderen en betrekken amateurs, professionals, verenigingen en instellingen op een heldere manier en met een duidelijke propositie. - zorgen voor gezamenlijke publiciteit en ontsluiten het culturele aanbod van Enschede. - mikken actief op meer diversiteit in deelnemers en partners.

Bezoekers/doelgroepen
De Culturele Zondagen zijn er voor iedereen. Jongeren en ouderen, ouders en kinderen, scholieren en studenten, werknemers en ondernemers, autochtonen en allochtonen, lezers en sporters, vrouwen en mannen, de inwoners en bezoekers van Enschede en Twente. Per editie bezoeken tussen de 3.000 en 5.000 mensen de Culturele Zondag.

Deelnemers/doelgroepen
Amateurs, professionals, verenigingen en instellingen uit de kunst en cultuur uit Enschede/Twente kunnen kosteloos deelnemen aan de Culturele Zondag.