Doe mee met de 1ste CZ van 2019

Doe mee met de eerste Culturele Zondag van 2019 op 31 maart met het thema BuitenSpelen. Want eind maart gaan we weer naar buiten.
Culturele professionals en amateurs vieren samen met het publiek... de lente!
Op deze pagina lees je van alles over de Culturele Zondag en onderaan - bij het kopje Aanmelden - staat een link naar het aanmeldformulier.


De Culturele Zondag (CZ) is een uitgelezen kans voor professionals en amateurs uit de kunst en cultuur om zich op bijzondere locaties in de stad op een laagdrempelige manier aan het publiek te presenteren. Hetzelfde geldt voor culturele instellingen, verenigingen en culturele ondernemers. Deelnemers kunnen kosteloos meedoen. De Culturele Zondag-organisatie regelt de locatie, technische faciliteiten en de promotie.

Deelnemers worden gevraagd om zoveel mogelijk bij het thema BuitenSpelen aan te sluiten, op een manier die bij hen past. Door bijv. het publiek uit te nodigen om actief mee te doen: mee te zingen, mee te dansen, kunst te maken of onderdeel te worden van een kunstwerk. Je kunt ook de act, de expositie of de workshop op een speelse manier brengen. Is het lastig de aansluiting met het thema te vinden? Mail of bel dan even met de organisatie. Al pratend komen we vaak tot mooie ideeën en toepassingen.

Locatie
Locatie is het Stationsplein en het Wilminkplein. Echte speelpleinen!
Op het Stationsplein staan sinds het najaar van 2018 een heuse DJ booth en een aantal muzikale schommels. En het Wilminkplein leent zich goed voor een gezellig podium en creatieve workshoptentjes. Bij je aanmelding kun je aangeven wat je wensen zijn qua locatie en faciliteiten.
Wij gaan vervolgens bekijken of we dit kunnen realiseren. Op 31 maart houdt Kaliber Kunstenschool tevens haar Korendag als onderdeel van de Culturele Zondag. br>
Opzet van de CZ
Op zowel binnen- als buitenlocaties zijn optredens, creatieve workshops, exposities en lezingen. Er is meestal een buiten- en binnenpodium voor muziek, theater en dans. En regelmatig worden winkels, horecazaken, leegstaande panden of een kerk voor een middag omgetoverd tot een pop up podium of een pop up exporuimte. Het publiek dat in de binnenstad loopt wordt zo verrast door kunst- en cultuuraanbod UIT de eigen stad op leuke plekken IN de eigen stad. Een programmafolder met een plattegrond wordt op de middag uitgedeeld zodat het publiek weet wat waar te zien en te doen is.

De tijden
De CZ is van 13.00 uur tot 17.00 uur. De opbouw is van 11.00 tot 12.30 uur en afbouw na 17.00 uur. De acts wordt gevraagd in ieder geval een half uur voor het daadwerkelijke optreden aanwezig te zijn.

Wat verstaan we onder kunst & cultuur
Het programma geeft ruimte aan verschillende kunst- en cultuur-disciplines in een evenwichtig en kwalitatief goed programma dat aantrekkelijk is voor het publiek om te bezoeken. Onder kunst en cultuur vallen: muziek, zang, beeldende kunst, dans, theater, fotografie, film, mode, literatuur, verhalen vertellen, cultureel erfgoed, architectuur, kunstgeschiedenis.
Zowel professionele kunst en cultuur, als amateurkunst en -cultuur, of een combinatie daarvan is welkom. Ook kunst en cultuur die verrassend of vernieuwend is of een bijzonder verhaal verteld is van harte welkom.

Wie bezoeken de Culturele Zondag
• algemeen: bewoners en bezoekers van de stad Enschede
• geïnteresseerden in cultuur
• winkelend publiek (passanten)
• familie, vrienden, netwerk van de deelnemers (hele belangrijke groep want deze ‘fans’ trekken ook weer ander publiek op de dag zelf)
Uit onderzoek van I & O blijkt dat de bezoekersaantallen liggen tussen de 3.000 en 5.000 bezoekers.

De promotie
De Culturele Zondag-organisatie en ook Enschede Promotie maken promotie voor het evenement. Er staan voorafgaand aan de Culturele Zondag mupi’s of borden aan de weg in Enschede, er worden programmaflyers uitgedeeld aan het winkelende publiek op de dag zelf en via de media en social media wordt er aandacht gevraagd voor de Culturele Zondag.

Waarom meedoen?
Eerdere deelnemers aan de Culturele Zondag gaven aan mee te doen om:
• jezelf te promoten, of je concert / je expositie
• nieuw publiek te ontmoeten
• te try-outen en buitenervaring op te doen
• iets nieuws uit te proberen (evt. met een andere kunstdiscipline)
• op bijzondere locaties te spelen / te exposeren
• nieuwe leden te werven of nieuwe cursisten
• andere mensen uit de kunst & cultuur leren kennen
• je eigen stad te laten bruisen
• kunst en cultuur te promoten

Werkwijze/deelnemen
Via de link op de volgende bladzijde kom je in het digitale aanmeldformulier waarop je kunt aangeven wat je wil doen, hoe dat aansluit bij het thema en wat je wensen zijn m.b.t. de locatie, de techniek, etc. De organisatie bekijkt en beoordeelt alle aanmeldingen en selecteert daaruit om vervolgens een evenwichtig programma te maken.

Er wordt gekeken naar:
• kwaliteit
• passend in het programma (evenwicht en verdeling)
• technische wensen en haalbaarheid
• locatiewensen en haalbaarheid

Deelnemers kunnen kosteloos meedoen. De organisatie zorgt, voor zover mogelijk, voor de faciliteiten als locatie, podia, licht, geluid, meubilair, catering (koffie, thee en snack) en de promotie van het evenement.

Algemene voorwaarden deelname aan Culturele Zondag
Deelname aan de Culturele Zondag Enschede is op eigen risico. Cultuur in Twente (onderdeel van Concordia) - waaronder het Culturele Zondag-team valt - is niet aansprakelijkheid voor schade aan of vermissing van kunstwerken, materialen, voertuigen en bezittingen van deelnemers, vrijwilligers en bezoekers. Dit geldt voor de Culturele Zondagen en tevens voor de periode van opbouw en afbouw.

Aanmelden
Klik op deze link om het aanmeldformulier in te vullen: https://goo.gl/forms/ErWYhjH6rqYKqrOy2
De deadline om je aan te melden is 13 februari 2019.

Vragen
Voor vragen over de Culturele Zondag kun je terecht bij projectleider Audry Hoemakers. Email: audry@culturelezondagenschede.nl en mob. 06 - 348 49 022

Volg de CZ op Facebook en Instagram

Op de foto Anouk Snellink, zangeres, muzikante en docente Kaliber Kunstenschool. Fotograaf Richard Bussink.