Doe mee aan Beestachtige Zondag

Op 4 oktober is de laatste Culturele Zondag van het jaar. Het thema is dan Beestachtige Zondag, want het is Dierendag!

Professionals en amateurs uit de culturele sector, culturele instellingen en verenigingen kunnen meedoen. Graag vragen we je om iets te doen met het thema. Daarmee kun je veel kanten op. Het kan over dieren gaan maar ook over het beestachtige in de mens en het mensachtige in het beest.

Over de Culturele Zondagen
Om bewoners en bezoekers van Enschede met kunst en cultuur uit de eigen stad en regio te laten kennis maken, organiseert de Stichting Cultuur in Enschede jaarlijks een aantal Culturele Zondagen in de binnenstad van Enschede. Altijd op een koopzondag.

De Culturele Zondag is een uitgelezen kans voor professionals en amateurs uit de kunst en cultuur om zich op bijzondere locaties in de stad op een laagdrempelige manier aan het publiek te presenteren. Hetzelfde geldt voor culturele instellingen en verenigingen uit Enschede en omgeving. Deelnemers kunnen kosteloos meedoen. De Culturele Zondag-organisatie regelt de locatie, technische faciliteiten en de promotie.

Op zowel binnen- als buitenlocaties zijn optredens, mini workshops, exposities en lezingen. Kunstenaars laten op een plein of in een straat (in tenten) hun werk zien en er is vaak een buitenpodium voor bijvoorbeeld bandjes, koren en dansgroepen. Regelmatig worden winkels, horecazaken, leegstaande panden of een kerk voor een dag omgetoverd in een verrassend podium of een expositieruimte. Het publiek dat in de binnenstad loopt krijgt een programmafolder met een plattegrond waarop vermeldt staat waar en wanneer de Culturele Zondag-activiteiten plaatsvinden.

Wat verstaan we onder kunst & cultuur
Het programma geeft ruimte aan verschillende kunst- en cultuur-disciplines in een evenwichtig en kwalitatief goed programma dat aantrekkelijk is voor het publiek om te bezoeken. Onder kunst en cultuur vallen: muziek, zang, beeldende kunst, dans, theater, fotografie, film, mode, literatuur, verhalen vertellen, cultureel erfgoed, architectuur, kunstgeschiedenis.
Zowel professionele kunst en cultuur, als amateurkunst en cultuur, of een combinatie daarvan is welkom. Ook kunst en cultuur die verrassend of vernieuwend is of een bijzonder verhaal vertelt is van harte welkom. Evenals een act, exposities of workshop waar meerdere kunstdisciplines bij elkaar komen.

Locaties Culturele Zondag 30 augustus
De Culturele Zondagen vinden altijd plaats in de binnenstad van Enschede; elke keer op een andere plek, zodat de deelnemers telkens op leuke nieuwe locaties kunnen spelen of exposeren en zodat het publiek regelmatig wordt verrast door een onontdekte plek in de eigen stad!

De locaties voor de Culturele Zondag van 4 oktober zijn:
• Walstraat
• Pijpenstraat
• deel van de Zuiderhagen
We zijn in gesprek met de culturele instellingen, winkels en horecazaken aldaar om te kijken of ze mee willen doen en (een deel van) hun locatie ter beschikking willen stellen.

Bij je aanmelding kun je aangeven of je binnen of buiten wilt spelen/exposeren en wat je verdere wensen zijn.

De tijden
De CZ is van 13.00 uur tot 17.00 uur.
De opbouw is van 11.00 tot 12.30 uur en afbouw na 17.00 uur.

Wie komen de Culturele Zondag bezoeken
• algemeen: bewoners en bezoekers van de stad Enschede
• cultuur geïnteresseerden
• winkelend publiek (passanten)
• familie, vrienden, netwerk van de deelnemers
Uit onderzoek van I & O blijkt dat de bezoekers aantallen liggen tussen de 3.000 en 5.000 bezoekers.

De Promotie
De Culturele Zondag-organisatie en ook Enschede Promotie maken flink promotie voor het evenement. Er staan voorafgaand aan de Culturele Zondag grote mupi’s of borden aan de weg in Enschede, er zijn ansichtkaarten en programmaflyers worden uitgedeeld aan het winkelende publiek op de dag zelf en via de media en social media wordt er aandacht gevraagd voor de Culturele Zondag.

Waarom meedoen?
Eerdere deelnemers aan de Culturele Zondag gaven aan mee te doen om:
• jezelf te promoten, of je concert / je expositie • nieuw publiek te ontmoeten
• te tryouten en buitenervaring op te doen
• iets nieuws uit te proberen (evt. met een andere kunstdiscipline)
• op bijzondere locaties te spelen / te exposeren
• nieuwe leden te werven of nieuwe cursisten
• andere mensen uit de kunst & cultuur leren kennen
• je eigen stad te laten bruisen
• kunst en cultuur te promoten

Werkwijze/deelnemen
Geef bij de Culturele Zondag-organisatie aan dat je interesse hebben om mee te doen. Je krijgt vervolgens een aanmeldformulier waarop je kunt aangeven wat je zou willen doen, hoe dat aansluit op het thema van een editie en wat je wensen zijn m.b.t. de locatie, de techniek, etc. De organisatie bekijkt en beoordeelt alle aanmeldingen en selecteert daaruit om vervolgens een evenwichtig programma te maken.

Er wordt gekeken naar:
• kwaliteit
• passend in het programma (evenwicht en verdeling)
• technische wensen en haalbaarheid
• locatiewensen en haalbaarheid

Deelnemers kunnen kosteloos meedoen. De organisatie zorgt, voor zover mogelijk, voor de faciliteiten als locatie, podia, licht, geluid, meubilair en catering (koffie, thee en naborrel) en de promotie van het evenement.

De deadline om je aan te melden voor deze editie is 20 augustus 2015.
Meer informatie, ideeën en aanmelden kan via projectleider Audry Hoemakers.
Email: audry@culturelezondagenschede.nl