Doe mee met de Culturele Zondag op 7 juni

Op 7 juni is de 2e Culturele Zondag van het jaar.
In het hart van de stad - op de Oude Markt- laten professionals en amateurs zien dat kunst en cultuur het kloppend hart is van de samenleving. Wil je meedoen? Lees dan onderstaande informatie en geef je snel op!

Over de Culturele Zondagen
Om bewoners en bezoekers van Enschede met kunst en cultuur uit de eigen stad en regio te laten kennis maken, organiseert de Stichting Cultuur in Enschede jaarlijks een aantal Culturele Zondagen in de binnenstad van Enschede. Altijd op een koopzondag. De Culturele Zondag is een middel voor culturele professionals en amateurs èn culturele instellingen uit Enschede en omgeving, om zichzelf op een laagdrempelige manier te laten zien aan het publiek.

Culturele Zondag 7 juni 2015 - thema Kloppend Hart
Kunst en cultuur is het kloppend hart van heel veel dingen die we niet eens direct bestempelen als kunst en cultuur. Bijvoorbeeld games, reclameliedjes, gebruiksvoorwerpen, kleding, verpakkingen, etc. Daar hebben kunstenaars, designers, vormgevers, tekstschrijvers componisten, muzikanten en andere creatieven over nagedacht. Op 7 juni maken we met z'n allen die creativiteit zichtbaar en laten zien dat kunst en cultuur in ons dagelijks leven volop aanwezig is. Kloppend Hart gaat ook over wat kunst en cultuur met je doet. Het kan je inspireren, het kan je anders laten kijken, het kan verbinden: het kloppend hart van de samenleving dus! 7 juni is tevens de laatste dag van de WAK (de Week van de Amateurkunst).

Locaties 7 juni
- Oude Markt met podium (met backline voor bands), tenten, kraampjes
- Grote Kerk (semi akoestische techniek aanwezig)
- Concordia Oude Markt en Concordia Langestraat
- aantal horecazaken
- Langestraat met aantal winkels en horecazaken

Wat wordt verstaan onder kunst & cultuur
Het programma geeft ruimte aan veel verschillende kunst- en cultuur-disciplines in een evenwichtig en kwalitatief goed programma dat aantrekkelijk is voor het publiek om te bezoeken. Onder kunst en cultuur vallen: muziek, zang, beeldende kunst, dans, theater, fotografie, film, literatuur, verhalen vertellen, cultureel erfgoed, architectuur, kunstgeschiedenis.
Zowel professionele kunst en cultuur, als amateurkunst en cultuur, of een combinatie daarvan, is welkom. Ook kunst en cultuur die verrassend of vernieuwend is of een bijzonder verhaal vertelt is van harte welkom. Evenals een act of exposities waar meerdere kunstdisciplines bij elkaar komen.

De tijden
De CZ is van 13.00 uur tot 17.00 uur. De opbouw is van ca. 11.00 tot 12.30 uur en afbouw na 17.00 uur. Van 17.00 tot ca. 19.00 uur is er een afsluitende borrel waarvoor alle deelnemers en vrijwilligers worden uitgenodigd.

De vaste onderdelen
Elk CZ-programma heeft een aantal vaste onderdelen:
• een buitenpodium voor acts als bijv. muziek en dans
• exposities: binnen en/of buiten, klein of groot. Het publiek wil vaak weten hoe een kunstwerk tot stand komt, dus ter plekke schilderen, beeldhouwen, tekenen, dichten, etc. werkt vaak heel goed!
• miniworkshops: bezoekers vinden het vaak leuk om zelf iets te maken of uit te proberen. Liefst niet langer dan 30 minuten.
• CultuurKwartiertjes: 15 minuten lezing/verhaal van een expert m.b.t. een interessant onderwerp op het gebied van kunst en cultuur.

De Promotie
De CZ-organisatie en de Stichting Enschede Promotie maken promotie voor het evenement. Er staan voorafgaand aan de CZ posters aan de weg in Enschede, er worden ca. 7.000 ansichtkaarten verspreid en programmaflyers worden uitgedeeld aan het winkelende publiek op de dag zelf. En natuurlijk verspreiden we regelmatig berichten via de media en social media.

Waarom meedoen?
Eerdere deelnemers aan de Culturele Zondag gaven aan mee te doen om:
• zichzelf te promoten, of hun concert / hun expositie
• nieuw publiek te ontmoeten
• te tryouten en buitenervaring op te doen
• iets nieuws uit te proberen (evt. met een andere kunstdiscipline)
• op bijzondere locaties te spelen / te exposeren
• nieuwe leden te werven of nieuwe cursisten
• andere mensen uit de kunst & cultuur leren kennen
• om de eigen stad te laten bruisen
• om kunst en cultuur te promoten

Werkwijze/deelnemen
Geïnteresseerden kunnen bij de CZ-organisatie aangeven dat ze interesse hebben om mee te doen. Je krijgt vervolgens een aanmeldformulier waarop je kunt aangeven wat je zou willen doen, hoe dat aansluit op het thema van een editie en wat je wensen zijn m.b.t. de locatie, de techniek, etc. De CZ organisatie bekijkt en beoordeelt alle aanmeldingen en selecteert daaruit om vervolgens een evenwichtig programma te maken.

Er wordt gekeken naar:
- kwaliteit
- passend in het programma (evenwicht en verdeling)
- technische wensen en haalbaarheid
- locatiewensen en haalbaarheid
Deelnemers kunnen kosteloos meedoen. De CZ organisatie zorgt – als het mogelijk is - voor de faciliteiten als locatie, podia, licht, geluid, meubilair en catering (koffie, thee, snack en naborrel) en de promotie van het evenement.

De deadline om je aan te melden is 1 mei 2015.

Meer informatie, ideeën en aanmelden kan via projectleider Audry Hoemakers. Email: audry@culturelezondagenschede.nl