Jongeren gezocht voor deelname aan fotoproject

In de aanloop naar de allereerste Culturele Zondag van het jaar, die op 29 maart plaatsvindt, gaat een aantal jongeren foto’s maken van het leven, wonen en werken op en aan het Wilminkplein. Deze foto’s vormen samen een expositie, die op de Culturele Zondag officieel wordt geopend bij poppodium Atak. Jongeren die mee willen doen aan dit fotoproject kunnen zich aanmelden. De deelname is gratis. De eerste Culturele Zondag van het jaar heeft als thema ‘Stadsoase’ en wordt gehouden op 29 maart op het Wilminkplein, een relatief nieuw plein dat in 2014 is geopend. Een echte stadsoase. Een plek midden in de stad tussen culturele instellingen, horeca, bewoners en straks ook winkels. Een plek waar bewoners en bezoekers uitrusten, praten, langsfietsen, rondhangen. Een plek soms liefelijk, soms gruizig; zoals een stad kan zijn. En een plek als een oase: groen en vruchtbaar.

In de aanloop naar deze Culturele Zondag gaan jongeren dit plein in beeld brengen. In 3 sessies leren de jongeren de basiskennis van de fotografie van o.a. professionele fotograaf Tessa Wiegerinck. In de eerste les gaan de jongeren een pinholecamera (gaatjescamera of speldenprikcamera) maken. Dat is een camera zonder lens. In plaats van een lens wordt een klein gaatje gebruikt. De camera wordt gemaakt van een luciferdoosje en fotorolletjes. Vervolgens gaan de jongeren het Wilminkplein op, om met de eigengemaakte pinholecamera’s foto’s te maken. De foto’s worden getoond in een expositie bij poppodium Atak die op de Culturele Zondag van 29 maart wordt geopend. In de expositie tonen de jongeren hoe de bewoners en bezoekers van Enschede het nieuwe plein ontdekken en gebruiken.

Wie kan er deelnemen
Jongeren die tussen de 16 en 20 jaar zijn:
• die nog niet weten welke vervolgopleiding ze willen gaan doen;
• of die hun opleiding hebben afgerond, maar nog geen werk hebben gevonden, of gestart zijn met een vervolgopleiding (schoolverlaters);
• en ook internationale leerlingen die in Enschede op school zitten worden van harte uitgenodigd om mee te doen.

Val je in één van deze groepen en wil je ontdekken of fotografie iets voor je is, wil je je talent ontdekken, of wil je iets nieuws leren, dan ben je van harte welkom om je aan te melden.
Deelname is geheel gratis. Er wordt wel van je verwacht dat je bij de sessies aanwezig bent en het is natuurlijk leuk om ook op officiële expositie-opening tijdens de Culturele Zondag aanwezig te zijn. De eerste sessie is op 10 maart.

Waarom meedoen
Je krijgt de kans om je verder te ontwikkelen, door meer te leren over fotografie en door je eigen creativiteit te stimuleren. Je laat door jouw foto’s een bijzonder stukje van de stad zien aan de bewoners en bezoekers van Enschede. Je mag exposeren bij popodium Atak en bent onderdeel van de Culturele Zondag.

Aanmelden
Er zijn maar 10 plaatsen en de sessies starten al gauw, dus meld je snel aan – voor 6 maart - via audry@culturelezondagenschede.nl. Vermeld in je email de volgende gegevens: naam, telefoonnummer, leeftijd, welke opleiding doe je nu, of welke opleiding heb je gevolgd.

Meer over de Culturele Zondagen
Om bewoners en bezoekers van Enschede met kunst en cultuur uit de eigen stad en regio te laten kennis maken, organiseert de Stichting Cultuur in Enschede jaarlijks vier Culturele Zondagen in de binnenstad van Enschede. Altijd op een koopzondag.
De Culturele Zondag is een middel voor culturele professionals en amateurs èn culturele instellingen uit Enschede en omgeving, om zichzelf op een laagdrempelige manier te laten zien aan het publiek.