Doe zelf mee aan kunst en cultuur op de Culturele Zondag

Onder de noemer ‘Doe mee!’ kun je op de Culturele Zondag van 1 juni zelf meedoen aan kunst en cultuur.
Op de Oude Markt, in de Grote Kerk en bij Concordia bruist het van de activiteiten tijdens deze koopzondag.
Hier kun je zelf ervaren hoe leuk, mooi en interessant het beoefenen van kunst en cultuur is.
Dansverenigingen nodigen je uit om mee te doen met buikdansen, line dancing, jazz- en volksdansen. Bij een edelsmid kun je een sieraad maken, je kunt er eeuwenoude Turkse Ebrukunst uitproberen, glassnijden, meedoen aan theatersport, dromenvangers maken en nog veel meer.

Klik hier voor het volledige programma.

Een paar tips!

Stilteprogramma van verhalenverteller en ex-monnik
De torenkamer van de Grote Kerk krijgt op de Culturele Zondag een bijzondere functie. In de stad is er overal lawaai, beweging en drukte, maar hier heerst serene stilte. Ex-monnik Jan-Berend Hofstee en verhalenverteller Wim Wolbrink, die elkaar onlangs gevonden, brengen hier samen voor het eerst een Stilteprogramma met verhalen over stilte.

Nieuw initiatief brengt kunstenaars en kunstliefhebbers samen
In dit CultuurKwartiertje vertelt Jesse Dijksman, scenarioschrijver en oprichter van Lukida, over zijn onlangs gestarte landelijke platform voor crowdfunden met abonnementen. Lukida helpt kunstenaars, schrijvers, musici en fotografen om mooie en waardevolle dingen te maken, waarbij de inkomsten gewaarborgd zijn of zelfs structureel hoger kunnen worden. Voor kunstliefhebbers met grote en kleine portemonnee is het een interessante manier om met kunstenaars en hun werk in contact te komen. Zij nemen een abonnement op hun favoriete beeldend kunstenaar, theatermaker of muzikant en krijgen daar elk jaar iets moois en persoonlijks voor terug.

Fotograaf daagt je uit!
Hou je van fotograferen? Dan is deze uitdaging iets voor jou! Met de kreet ’Kommaarop - Tessa daagt je uit!” daagt fotografe Tessa Wiegerinck je uit om anders naar je eigen stad en de mensen om je heen te kijken. Hier krijg je elk uur een foto-opdracht. Dat kan natuurlijk met je mobiele telefoon. Een jury bepaalt aan het einde van de dag wie de winnaars zijn.

Concordia en het Nederland Symfonieorkest
Bij Concordia aan de Langestraat is er een uitgebreid programma. Je kunt er o.a. schilderen onder leiding van twee kunstenaressen, Week van de Amateurkunst-exposities bezoeken en er worden kunstwerken uit de Kunstverhuurcollectie verkocht, voor reduceerde prijzen.
Speciaal voor deze Culturele Zondag speelt celliste Anne Knappstein van het Nederlands Symfonieorkest het kinderconcert ‘Edu het Eendje’ dat is gebaseerd op ‘Het lelijke jonge eendje’.
Het is een vrolijke muzikale vertelling om kinderen van 4 tot 6 jaar op speelse wijze kennis te laten maken met instrumenten uit een symfonieorkest.

Talenten in de Grote Kerk
In de Grote Kerk treden de singer-songwriter talenten van TOP TSG op. Deze talenten zijn de afgelopen weken intensief gecoacht door poppodium Atak en het Twents Songschrijvers Gilde. Ook talenten van de Kunstbende krijgen in de Grote Kerk ruimte om te dansen en hun modekunst te tonen.

Gitaarmuziek
Op 1 juni is het tevens de laatste dag van het Twents Gitaarfestival. Bij Concordia op de Oude Markt is er die middag een concours en buiten op het Culturele Zondag-podium is er een optreden van gitaarvirtuoos Thomas Zwijsen. Deze Nederlands/Belgische gitarist wordt geroemd om zijn arrangementen van rock, pop en heavy metal hits voor klassiek solo gitaar. Met zijn Iron Maiden covers heeft hij op YouTube meer dan vier miljoen kijkers vergaard.

Meer informatie
De Culturele Zondag is op 1 juni gratis te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur. Het is tevens koopzondag.
Klik hier voor het volledige programma.